Skolesvømming på Røykenbadet

Livslang glede i vann

Hvert år får over 1600 barn tilbud om skolesvømming ved Røykenbadet.
11 barneskoler, 4 ungdomsskoler, steinerskolen og velkomstklasser.
I løpet av skoletiden vil hver elev få ca 45 timer med svømmeundervisning og 5 timer med førstehjelp, selvberging og livredning.
Skolesvømming handler først og fremst om å mestre, og bli trygg i, på og ved vann.
Gjennom lek, spill, sang og konkurranser får elevene lære om mulighetene og begrensningene vann har, og hvordan vi kan bruke vannet på en trygg og morsom måte. Sammen lærer elevene om dykking og den fantastiske verden som skjuler seg under overflaten. De lærer å flyte og ligge på verdens mykeste «seng». Det finnes mange ulike måter å svømme på, og sammen utforsker vi teknikker på ryggen, magen og under vann, og selvfølgelig lærer vi å hoppe og stupe.

Spørsmål? Kontakt Øivind på: Oivind.lundberg@roykenbadet.no

Vi er trygge på at alle elever er svømmedyktige når de er ferdige med 4. klasse!
Velkommen til trygg, morsom og lærerik svømmeundervisning
Hilsen
Rodrigo og Øivind

Skolesvømming
Svømmeinstruktørene

Svømmeinstruktørene

Informasjon (klikk for å åpne)

Link til læreplan i kroppsøving

Her finner dere informasjon om hva læreplanen sier om kroppsøvings faget og svømming. Gjennom trygge omgivelser, masse lek og moro, jobber vi sammen med elevene for å nå disse kompetansemålene etter 2. klasse, 4. klasse, 7. klasse og 10. klasse.

Alt handler om vanntilvenning, lek og moro. Undervisningen foregår i terapibasseng hev/senk på grunt vann. Elevene leker masse morsomme leker som skattejakt, haien kommer, sjørøveraspirant, Epler og pærer, rafting, malstrøm, diskotek, juletrefest under vann, hinderløype, og får prøve seg i stupetårnet og sklia og mye mye mer! Sammen med oss lærer elevene gjennom lek å dykke, flyte, svømme under vann og svømme på rygg og magen. Eksempel på første time.

I løpet av 3. klasse økes gradvis vanskelighetsgraden, men alt skjer i trygge rammer i hev og senk bassenget. Sammen med barna legger vi puslespill under vann, leker perledykkere og havfruer. Gjennom lek og veiledning lærer barna effektive måter å svømme på magen, ryggen og under vann. Elever som ønsker får svømme i 25m bassenget og dykke på «dypet» Mange synes det er spennende og gøy!

Etter 4. klasse sier lærerplanen at alle elever skal være svømmedyktige, og gjennomføre en obligatorisk svømmetest, samt kunne ferdes trygt i og ved vann i naturen. Testen er en morsom utfordring for elevene, som tester dem i litt av alt de har lært i løpet av 2.-3.- og 4. klasse. For de fleste elevene er denne testen en formalitet. Ca 95% av elevene klarer denne testen i Røyken. – Men før vi kommer til testen, øver vi på ulike svømme og dykke teknikker, barna får bruke både skråbunn og 25m bassenget.

Testen:

  • falle/hoppe på dypt vann
  • svømme 100m på magen
  • Flyte i 3min på ryggen/magen
  • Svømme 100m på ryggen
  • Gjennomføre to dykk og ta opp to leker på dypet (180cm)

I 4. klasse er vi også 2-3 timer utendørs. Her lærer vi om det levende vannet, om trygg ferdsel, badevett-, sjøvett-, båtvett-, solvett og isvett regler. Vi svømmer med klær og øver på selvbergingsteknikker.

I 7. klasse lærer elevene grunnleggende ferdigheter innen dykking, som utligning av trykk på dybde 4m, effektiv undervannssvømming/dykketeknikker. Vi jobber med ulike flyteteknikker, og linjeholdning, og sammenhengen mellom god flyteteknikk og effektiv svømmeteknikk. Elevene fordyper seg i svømmeteknikkene Bryst, Crawl og rygg.

Elevene får også opplæring i grunnleggende førstehjelp og HLR, samt risikoanalyse av utendørsaktiviteter, og selvberging utendørs i vann.

På ungdomskolen jobber elevene med de avgjørende faktorene for effektiv svømming i de ulike teknikkene. Vi ser på begreper som frekvens/taklengde, linjeholdning, pusteteknikk, streamline, høy albue, rotasjon og ulike benspark. Målet er å kunne svømme en lengre distanse (40min) uten pause.

I tillegg får elevene gjennomføre et førstehjelpskurs som kvalifiserer dem til å jobbe i blant annet SFO og som instruktør/trener for barn. I kurset tar vi for oss førstehjelp i naturen, risikoanalyser, HLR, og ulike former for akutte skader.

Hver elev har forskjellige erfaring og utvikling. Undervisningen følger derfor ingen fast mal. Vi skreddersyr undervisningen til hver klasse, men med fokus på å følge kompetansemålet i hvert klassetrinn. Det er viktig at alle elever gjør sitt beste, og forsøker delta på øvelsene som er felles for klassen. Er det ting som er vanskelig er det viktig å si ifra. Ingen trenger å grue seg til skolesvømming. Undervisningen skjer under trygge avgrensede områder, og ingen blir tvunget til å gjøre øvelser de ikke har forutsetninger for å mestre. Vi forventer kun at dere stiller med badetøy, håndkle og shampoo/dusjsåpe. Resten av utstyr får dere av oss.

Alle barn får tilbud om obligatorisk svømmeundervisning. Det betyr at man ikke kan velge om barnet skal delta eller ikke. Gode svømmeferdigheter er med på å hindre drukningsulykker over hele landet. Norge har verdens lengste kystlinje, og gode svømmeferdigheter er svært viktig. Vi vet at ikke alle foreldre er like glad i vann eller har gode svømmeferdigheter, men vi håper dere snakker positivt om skolesvømming, og forklarer barna at det å kunne svømme kan redde liv, og byr på masse glede og moro.

Det er svært få barn som av medisinske årsaker ikke kan delta i undervisningen. Klor-alergi er i de fleste tilfeller ikke spesielt aktuelt, da mengden klor på Røykenbadet er svært lavt, og i nedre sjikt av anbefalte doser.

Vi håper dere hjelper barnet med anskaffelse av egnet badetøy. Egnet badetøy er vannavstøtende og laget i et materiale ment for svømming. Treningstøy, sports-bh, tights etc er ikke egnet badetøy.

Vær tidlig ute med informasjon til klassene som skal ha svømmeundervisning.

Gå igjennom regler med hele klassen før første undervisningstime.

Reklamer for svømmetilbudet. Deres elever får et tilbud få kommuner kan måle seg med!

Dokumenter/Øvrig info:

Regler for skolesvømmingen ved Røykenbadet

Rodrigo

Rodrigo er opprinnelig fra Portugal, hvor han var en aktiv svømmer på høyt nasjonalt nivå. Han flyttet til Norge for 10 år siden, og har jobbet med svømmetrening/skolesvømming siden da. Han er fortsatt en aktiv svømmer, og blant de beste i Europa i sin klasse. Ønsker du å utfordre han til duell bør du være meget rask!

Øivind

Øivind kommer ifra Oslo, og har jobbet med svømmetrening og skolesvømming i snart 15 år. Han er kanskje i overkant glad i vann og svømming, og blir gjerne med på leker og konkurranser i vann. Øivind er minst like mye under vann, så vil du leke med han, vær forberedt på å dykke og bli med på en runde stein/saks/papir.

Jente som svømmer på Røykenbadet