Er Røykenbadet miljøvennlig?

                                                                                           Driftssjefens orienterer

Driftssjef Knut Fosnæs forklarer hvordan varmepumpene fungerer

Driftssjef Knut Fosnæs forklarer hvordan varmepumpene fungerer

Røykenbadets driftssjef Knut Fosnæs skal etter beste evne forklare og gi informasjon om hva som skjer på den praktiske siden på Røykenbadet. Siden dette er kanskje et av de mest komplekse byggene i kommunen, så tenker vi at det kanskje er interesse for å vite hva som foregår.

Energi

På det nye Røykenbadet er det mye vann og luft som skal varmes opp. Dette kan til tider kreve mye energi, og dette er tenkt tilført fra to varmepumper (vann-vann). Det er boret 31 energibrønner hvor hver brønn er på ca. 300 meter dyp. Der nede er grunnvannet stabilt på ca. 4-6 grader celsius, som blir overført til kollektorkursene som går opp til varmepumpene. Der blir temperaturen løftet opp til 35-40 grader som vi kan omsette til vannet og luften i badet.

Når det blir mellom 15-20 minus grader får varmepumpene hjelp av to bio oljekjeler

Når det blir mellom 15-20 minus grader får varmepumpene hjelp av to bio oljekjeler

Normalt kan varmepumpene produsere nok varme, men når det kryper ned mot 15-20 kuldegrader må den ha hjelp av to bio- oljekjeler (700-500 Kilowatt) som står i teknisk rom.

I tillegg til at vi bruker vannet i fra brønnene til og varme opp huset og vannet, kan vi bruke det til kjøling (fri kjøling) om sommeren. Når det gjelder belysning på Røykenbadet er  bortimot alle lyspærene LED.

Vi kan dermed konkludere med at energibildet på Røykenbadet er svært gunstig.

Posted in Uncategorized.